Skydda huden under sommaren

Författare: Herbalife Nutrition
Kvinna som håller i en Herbalife SKIN-produkt för sommarhudvård

Vissa av oss vill fräscha upp våra språkkunskaper i landet där vi har tänkt att semestra, men det finns även ett annat språk att bemästra: solskyddsspråket. Vad är UVB? Är det verkligen någon skillnad mellan SPF20 och SPF30? Vad menas med “vattenfast”? Om dina kunskaper ännu inte är flytande kommer en snabbguide här: 

 

UVA 

Översättning: Ultraviolett A, de långa våglängderna som transporterar strålning från solen. UVA-exponering kan orsaka rynkor, läderaktig och pigmenterad hud. Det enklaste sättet är att komma ihåg att A motsvarar det engelska ordet för åldrande - aging.  

 

UVB 

Översättning: Ultraviolett B, de korta våglängder som orsakar solbränna och har koppling till hudcancer. Tänk “B för bränna”. Både UVA och UVB-skydd graderas på en skala mellan 0–5 på solskyddsförpackningen, där 5 stjärnor motsvarar det högsta skyddet. 

 

SPF 

Översättning: Solskyddsfaktor, som graderas enligt en skala mellan 2–50+ där 30 är den lägsta faktorn som rekommenderas av dermatologer. SPF i solskyddet hjälper till att blockera UVB-strålar. 

 

Brett spektrum 

Översättning: En solskyddsprodukt som är verksam mot UVA och UVB-strålning ger ett bättre helhetsskydd. 

 

Vattenfast 

Översättning: INTE “vattentät”! Räkna aldrig med att huden är lika väl skyddad efter ett dopp i havet som efter första appliceringen. Smörj ofta och regelbundet. 

Kom ihåg att regelbundet använda en bredspektrumprodukt och använd en skyddande dagkräm på den känsliga huden i t.ex. ansiktet varje dag året om (som t.ex.  SKIN protective day cream SPF30). Undvik solen under de varmaste timmarna på dagen och glöm inte solhatt!