Håll vätskebalansen under träning

Författare: Herbalife Nutrition
Två personer dricker vatten för bra vätskebalans under träning

En god vätskebalans är avgörande för din prestation under träning. Lär dig mer om hur du kan hålla vätskebalansen på rätt nivå när du tränar.

Ungefär 60–70 % av människokroppen består av vatten, så vi är helt klart beroende av vatten för att överleva. Bara för att nämna några av dess funktioner, så ser det till att vi håller rätt kroppstemperatur, hjälper oss att andas, är nödvändigt för matsmältning och eliminering, samt hjälper kroppen att röra sig.

Vi rekommenderas att dricka 8–10 glas vatten om dagen, men när vi tränar eller befinner oss i varmare klimat, behöver vi dricka mer eftersom vi svettas mer.

Men räcker det med vatten? Eller behöver du en sportdryck för att hålla vätskebalansen när du tränar?

Sportdrycker ser till att du håller vätskebalansen och ger dig energi när du deltar i ansträngande träning som varar i mer än en timme. Om du däremot inte tränar på den nivån så räcker det gott med vatten.

 

Vad definierar en sportdryck?

Sportdrycker (kallas även for elektrolytdryck eller isotonisk dryck) är utvecklade för att innehålla rätt mängd kolhydrater (5–8 g/liter) och elektrolyter (som natrium och kalium) för att hjälpa dig hålla vätskebalansen genom att ersätta det du förlorat under träningen.

 

Visste du att...

Studier har visat att uttorkning på så lite som en procent kan orsaka stora förändringar i kroppstemperaturen, medan två procent kan göra så att din prestationsförmåga minskar påtagligt! Så för att kunna fungera optimalt är det viktigt att du håller vätskebalansen.

Andra drycker som innehåller stora mängder kolhydrater gör så att vattnet absorberas långsammare och kan därför försena upptag av vätska, vilket gör dem olämpliga innan ett träningspass. Därför bör du välja en sportdryck innan ett högintensivt träningspass. Om du däremot inte tränar på hög intensitetsnivå och dricker dem som en del av din vardag, så kan det ge motsatt effekt så att du går upp i vikt på grund av det extra antalet kalorier.

Om du inte gillar smaken av vanligt vatten, pröva att lägga till en skiva citron, apelsin eller en liten kvist mynta för att ge smak åt vattnet utan att öka antalet kalorier som du gör med saftkoncentrat.

 

Tips för att hålla vätskebalansen när du tränar:

  • Se till att du har druckit ordentligt innan du börjar träna — börja dricka ungefär två timmar innan passet.
  • Fortsätt att dricka under träningen
  • Glöm inte att fylla på med vätska efter träningen – det är viktigt för återhämtningen. Drick ett till två glas vatten i timman tills urinfärgen är svagt gul igen