Hur du tar hand om ditt hjärta

Författare: Herbalife Nutrition
Tre skålar med livsmedel som bidrar till ett friskt hjärta

Rosor är röda,

Violer är blå,

Din hjärthälsa är dyrbar

Och det är så du!

Allt prat kring kost och hjärthälsa är så gammalt att vi vet vad vi borde göra. Hålla koll på vår vikt. Se på vårt totala fettintag och hålla mättade fetter låga. Övervaka hur mycket salt vi äter. Äta mer fiberrik mat - som bönor och havregryn.

Detta är goda råd, men vi behöver också en balans mellan fettsyror.

 

En balansgång

I början var medicinsk rådgivning om kostfetter grundläggande: mättade fetter var dåliga och fleromättade fetter var bra.

Nu är det mer komplicerat. Detta beror på en växande oro för att inte äta rätt balans mellan Omega-3 och Omega-6 fetter: vilket påverkar vår hälsa*.

Det är för enkelt att säga att Omega-3 är bra och Omega-6 är dåliga, eftersom ingen av dem i sig är "dålig".

De kallas "väsentliga" fettsyror eftersom vår kropp inte kan producera fram dem, vi får dem från livsmedel vi äter. I små mängder hjälper essentiella fettsyror viktiga funktioner i vår kropp som att stödja blodcirkulationen, synen och hjärnans funktion**.

Problemet är att vi (i allmänhet) äter för mycket Omega-6 och inte tillräckligt med Omega-3. Dagens kost är full av Omega-6: chips, salladsdressingar, kakor och bakverk m.m. Samtidigt är vi inte lika duktiga när det gäller att äta mat rik på Omega-3: fisk, grönsaker, valnötter och linfrön.

Ett av de bästa sätten att få mer Omega-3 är genom att äta fler måltider med fisk i veckan, för att öka de hälsosamma nivåerna av EPA och DHA. Dessa speciella fettsyror finns i fisk och kan bidra till att upprätthålla ett normalt fungerande kardiovaskulärt system***.

Men många äter inte tillräckligt med fiskmåltider i veckan. Färsk fisk är bäst, medan konserverad fisk är enkel och bekväm! Om du inte gillar att äta fisk, så kan du ta kosttillskott av fiskolja (men kom ihåg: kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost).

 

Ät dig till ett hälsosammare hjärta

  • Ät mer frukt, grönsaker, fullkorn och bönor eftersom de förser dig med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter
  • Håll ditt totala och framför allt mättade fettintag under kontroll genom att äta hälsosamma fettsnåla proteiner
  • Ät omättade fettsyror från livsmedel som fisk, nötter, avokado och olivolja
  • Välj fettfria eller fettsnåla mejeriprodukter, kyckling- och kalkonbröst, magra styckningsdelar av rött kött och växtproteinkällor som bönor, linser och tofu
  • Begränsa tillsatta fetter genom att till exempel minska dressingar, pålägg, såser och stekt mat
  • Undvik bearbetade livsmedel
  • Ät mer fiberrika livsmedel (sötpotatis, bär, plommon, broccoli och morötter) ****

När det gäller hjärtat, så är det så mycket mer än de människor vi älskar. Kom ihåg att ta extra hand om hjärtat för den det betyder mest: dig!

 

* EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078

** EFSA, EFSA Journal 2010;8(10):1796 and EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):20783 EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078, EFSA, EFSA Journal 2010;8(10):1796, EFSA, EFSA Journal 2011;9(4):2078

**** EFSA, EFSA Journal 2009;7(9):1254, EFSA, EFSA Journal 2011;9(6):2207